fbpx class="page-template-default page page-id-5687 page-child parent-pageid-5592 wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0 vc_responsive cookies-not-set" itemscope="itemscope" itemtype="https://schema.org/WebPage" data-adminbar="">

A férfi meddőség diagnosztikáját az Egészségügyi Világszervezet szabványosította (WHO 2010), ahol a férfiaknál, mint alapvető vizsgálat, a minősített spermiogram (SPG) szerepel, spermium morfológia diagnosztikával. A pár teljesen elsődleges vizsgálatáról van szó, és nincs értelme bármilyen más vizsgálatnak – főleg a nőnél -, amíg nem ismert a partner SPG-eredménye. Szlovákiában EGYEDÜLIKÉNT vezettük be a standardizált spermium-elemzést, melyet a WHO (2010)-vel összhangban, a „MedeaLab CASA“ PC analizátor segítségével végzünk.

A rendszer előnyei:

  • az SPG értékelésének objektivizálása (spermium koncentráció, motilitás és spermium morfológia)
  • az SPG eredmények generálása néhány másodpercen belül
  • valamennyi SPG eredmény rögzítése és tárolása a minta esetleges újraelemzése, ill. további vizsgálatokkal történő összehasonlítása céljából

A MedeaLab CASA morfológiai sperma analizátor

hodnotenie-motility-spermi-pomocou-analyztora-medealab-casa-300x215

A spermiumok motilitásának értékelése a MedeaLab CASA segítségével

Spermium DNS fragmentáció

A stressz, az életkörnyezet, a gyógyszerhasználat vagy a szabad gyökök hatása jelentősen befolyásolja a spermiumok termelődését és minőségét. Esetenként olyan nagy mértékben, hogy a spermiumok DNS-e (genetikai anyag) olyannyira megsérül, hogy csökkenti a petesejt megtermékenyítésének és az embrió megfelelő osztódásának valószínűségét, a méhben elmarad az embrió beágyazódása, nő a spontán vetélések száma. E probléma megoldását a spermiumok kromatin-integritásának vizsgálata (DNS fragmentáció) jelenti.

Kinek ajánlott ez a vizsgálat?

  • olyan párok részére, akiknél a meddőségnek semmilyen más oka nem igazolódott
  • azok számára, akik már átestek ismételt IVF ciklusokon – de sikertelenül
  • olyan párok részére, akik ismételt spontán vetélésen, rejtett vetélésen vagy biokémiai terhességen estek át
  • olyan párok részére, ahol a partner varikokele-kezelésen (here-visszértágulat) esett át
  • olyan párok részére, ahol a partner spermiogramjában ismételten magas leukocita-értékeket mérnek

MESA/TESE

Abban az esetben, amikor az ondóban teljes spermiumhiány lép fel, sebészeti úton közvetlenül a férfi heréiből és mellékheréiből nyerhető spermium.

MESA (Micro Epididymal Sperm Aspiration) – mikrosebészeti spermium elszívás közvetlenül a férfi mellékheréjéből a spermiumok mellékhere és húgycső közti átvitelének elakadása esetén, és amikor a spermiumok az ondóvezeték elzáródása után felhalmozódnak a mellékherékben.

TESE (Testicular Sperm Extraction) – tesztikuláris spermiumkivonás, vagyis spermiumszerzés közvetlenül a herékből, a kivett szövetet laboratóriumban dolgozzák fel, miközben kiértékelik a spermiumok jelenlétét. A kinyert spermiumokat a partnernő petesejtjeinek ICSI módszerrel történő megtermékenyítésére használják fel, vagy lefagyasztásra kerülnek.

POTREBUJETE PORADIŤ?

Napíšte nám správu alebo zavolajte na +421 903 992 626.