fbpx

Amenorrhea

A menstruáció elmaradása, vagy megszakítása.

Anovuláció

Az ovuláció elmaradása, a nő anélkül menstruálhat, hogy bekövetkezzen az ovuláció.

Asszisztált reprodukció

Olyan orvosi folyamatok és módszerek, amelyeknél csírasejtekkel dolgoznak.

Asszisztált hatching (asszisztált keltetés)

Az embriót körülvevő zóna pellucidán kis nyílást ejtünk, ami segíti a beültetést, tehát az embrió megtapadását a méhnyálkahártyán.

Azoospermia

A spermiumok teljes hiánya az ondóban.

Biopszia

Apró szövetminta vételezés citológiai vagy szövettani vizsgálathoz annak érdekében, hogy megerősítést vagy megcáfolást nyerjen a tumor feltételezése (lásd tumorok morfológiája).

Blasztociszta

5-6 napos embrió.

Blasztoméra

Az a sejt, amely a megtermékenyített petesejt osztódásával keletkezik. A blasztomérák intenzíven mitotikusan osztódnak (a zigóta osztódásaként ismert folyamat), és morulának nevezett, immáron soksejtű (megközelítőleg 16 sejtes) szedercsíra jön létre.

Cervikális (méhnyak) szűrés

Rendszeres nőgyógyászati vizsgálatok programjáról van szó, melyek célja az, hogy figyelmeztessenek a méhnyak rákos elváltozásaira (prékancerózis), vagy a rosszindulatú rákos megbetegedések (karcinóma) kezdeti szakaszára. A méhnyak kóros elváltozását általában nem kísérik semmilyen jelentős egészségügyi változások, vagy nehézségek: ezért fennáll annak a kockázata, hogy ezek az elváltozások nem lesznek időben felmérve. Tehát a méhnyakrák megelőzésének egyedüli lehetséges és hatékony módszere továbbra is a következetes és rendszeres megfigyelés (tehát a pontos kolposzkópos vizsgálat és a megfelelően levett és kiértékelt rákszűrésnél alkalmazott citológiai mintavétel sem száz százalékos).

Cervix

A méhnyak, tehát a méh alsó, összeszűkülő része. A méhnyak csőszerű, vagy kúp alakú képződmény és a méhnyak kb. fele egyszerűen elérhető egy átlagos nőgyógyászati kivizsgálás során.

Citológia

Citológiai vizsgálat megnevezése, amikor mikroszkóp alatt vizsgálják a méhnyak felületéről levett egyes sejteket (hasonlítsd össze a szövettannal). A citológiai vizsgálatnál nem állapítható meg a tumor és az ellenálló szövetek közötti viszony (karcinóma esetén tehát nem lehet megállapítani, hogy in situ karcinómáról van-e szó).

Petesejt adományozás

A petesejtek adományozási programja azoknak a nőknek segít, akik petefészkei különböző okok miatt nem termelnek minőségi, megtermékenyíthető petesejteket. Korai menopauzában lévő, vagy mindkét petefészek eltávolításában átesett nőket, vagy szisztematikusan az utódokra átörökített kromoszóma-rendellenességben szenvedő pácienseket érint. Olyan fiatal, egészséges nők a petesejtek adományozói, akik azoknak a nőknek adományozzák önzetlenül a petesejtjeiket, akiknek szükségük van rá.

Ektopikus terhesség

Méhen kívüli terhesség. Rendellenes terhesség, amikor a megtermékenyített petesejt a méhen kívül ágyazódik be, általában a petevezeték, petefészek egyikében, vagy a hasüregben.

Embrió

A magzat növekedésének kezdeti szakasza a megtermékenyítéstől a terhesség nyolcadik hetéig.

Endometriózis

Az endometriózis olyan betegség, amikor az endometrium részei a méhüregen kívül találhatók. Az endometriózis gyakran a nő meddőségének okozója is.

Endometrium

Az endometrium, avagy a méhnyálkahártya a méh belső membránja. A ciklus folyamán az endometrium vastag mirigyszerű szövetrétegre nő, amely vérerekben gazdag – ez kész létrehozni az optimális környezetet a blasztocita (embrió) beágyazódásához.

Ösztrogének

Elsődlegesen a női nemi hormonokat jelentik, de kis mértékben a férfiak szervezetében is jelen vannak. Az ösztrogének – egyebek mellett – néhány fogamzásgátló készítmény és a menopauzán átesett nőknek szánt gyógyszerek részei is.

FISH

A Fluoreszcens In Situ Hibridizáció egy citogenetikai eljárás, amely lehetővé teszi főként a kromoszóma vagy néhány konkrét részének befestését. Ennél az eljárásnál speciális színezőanyagokat (fluoreszcens molekulákat) alkalmaznak, amelyek konkrét DNS szekvenciákra kapcsolódnak. Ezután fluoreszcens mikroszkóp alatt figyelik meg a preparátumokat.

Folliculus

Petefészek tüsző. Általában egy pete (jövőbeli petesejt) és támogató tüszősejtek által létrehozott képződmény.

Folitropin (FSH)

Folikuluszstimuláló hormon. Az emberi nemi hormonok csoportjának egyike, amelyek mindkét nemnél előfordulnak. A nőknél a folikulusz (petefészekben elhelyezkedő tüsző) növekedését támogatja a petefészekben,és serkenti az ösztrogén termelést. A férfiaknál a hímivarsejtek képződését (spermatogenézis) serkenti.

Gaméták

Ivarsejtek (spermiumok, petesejtek).

Gonadotropin

A gonadotrop hormon az emlősök bármely hormonja, amely a nemi szervek fejlődését serkenti. A következők tartoznak a gonadotropinokhoz: Folitropin (FSH), Lutropin (LH, luteinizáló hormon ), Choriogonadotropin (hCG).

hCG

Choriogonadotropin. Humán choriális gonadotropin. A petesejt megtermékenyítése után kezd el termelődni, és a fejlődő magzatboholy kezdi termelni. Ez a hormon a megtermékenyítés után 7-9 nappal észlelhető a vérben, a következő 1-2 nappal később már a vizeletben is megtalálható.

HSG (hiszteroszalpingográfia)

A petevezetékek átjárhatóságának röntgenes vizsgálata. Az esetek többségében ambulanter végzik el, általános érzéstelenítés nélkül. A leletek viszonylag pontosak. Jelen vizsgálati módszer előnye az egyszerűsége, nem nagyon bonyolult és az eljárás csak kevés kockázattal jár. A vizsgálat emellett kiértékeli a méhüregben talált leletet is. A HSG hátránya az, hogy összenövéseknél nem lehet meghatározni ezek pontosabb kiterjedését, illetve szintén nem lehet bizonyítani az endometriózist.

Hipofízis

Agyalapi mirigy (glandula pituitaria). Központi belső elválasztású mirigy, nagy mértékben az összes többi endokrin mirigy fölé rendelt. A következőket termeli, pld. FSH, LH és a növekedésben és fejlődésben résztvevő egyéb hormonokat.

Hiszteroszkópia (HSK)

Minimálisan invazív sebészeti módszer, mely során egy kis kamera segítségével képesek vagyunk megvizsgálni a méhüreg belsejét. Pld. a terméketlenség okainak, rendszertelen vérzés okainak kivizsgálásánál használjuk, továbbá a méhüregben található polipok lokalizálásánál, illetve a méh fejlődési rendellenességeinek vizsgálatánál.

ICSI

A módszer alapelve egyetlen spermium közvetlen injektálása az érett petesejt citoplazmájába. Először a kiválasztott spermiumot mozdulatlanná tesszük, ezt mikropipettába szívjuk, ezek után mikro manipulációs berendezés segítségével a petesejtbe juttatjuk.

Idiopátiás sterilitás

Ismeretlen eredetű sterilitás. A megvizsgált párok kb. 10-15%-nál nem diagnosztizálható a meddősség konkrét oka: a spermium minősége normális tartományban mozog és a nő reproduktív rendszerében sem találnak semmilyen problémát.

In vitro

Az orvostudományban, biológiában és egyéb, mesterséges laboratóriumi környezetben szervekkel és azok részeivel foglalkozó kapcsolódó területeken használt szakkifejezés, amelyet latin nyelvből „üvegben“-re fordítunk.

In vitro fertilizáció, IVF

Olyan folyamat, amelynél a női testen kívül termékenyítik meg a petesejtet a spermiummal: in vitro. Az asszisztált reprodukció módszereihez tartozik, amelyet a terméketlenség gyógyításánál alkalmaznak. A folyamat a petefészkek hormonális stimulálásából áll több petesejt kifejlesztésének és beérésének céljából, petesejtek levételéből a petefészkekből, ill. a petesejtek spermiummal való megtermékenyítéséből. A megtermékenyített petesejteket (zigóta) ezután beültetik a méhbe.

Kariotípus

A sejtmagban található kromoszómák összessége. Konstans egy bizonyos szervezet és faj sejtmagjaiban, ami a kromoszómák számosságát, méretét és alakját illeti, és mint olyat faji ismérvnek is használják. A kariotípus a citogenetika alapvető objektumainak egyike.

Kolposzkópia

A méhnyak felületének vizsgálata speciális mikroszkóp – kolposzkóp segítségével, amely lehetővé teszi, hogy időben észleljük a méhnyakon bekövetkezett elváltozásokat. A vizsgált páciens szempontjából a kolposzkópos vizsgálat semmiben lényegesen nem különbözik a rutinszerű nőgyógyászati vizsgálattól.

Embriók kriokonzerválása

Az embriók lefagyasztása (kriokonzerválása) olyan módszer, mely során tárolásra kerülnek az embriók. A levétel után az embriók speciális konténerekbe kerülnek, amelyek folyékony nitrogénben vannak elhelyezve – 196 Celsius fok hőmérsékleten. Kettő vagy négy darabos csoportokban vannak tárolva egy speciális oldatban, amely védi őket az esetleges károsodástól a lefagyasztás folyamán. Kiolvasztás után az eredetileg lefagyasztott embriók kb. 60-80%-a felhasználható.

Embriók kultivációja

Kultiváció. Olyan technika, amelynél az embriókat laboratóriumban helyezik el (egészen 6 napig).

Laparoszkópia

A laparoszkópia fogalmát „betekintés a hasüregbe“-ként lehetne lefordítani. Manapság pótolhatatlan helyet foglal el számos kóros állapot vizsgálatánál (és gyógyításánál). Minimálisan invazív sebészeti módszerekhez tartozik, amikor a hasfalon át bevezetett trokárok biztosítják a hasüreghez való hozzáférést. Ezekbe a „csövekbe“ vezetik be az optikát és a műtéti eszközöket. Az optika a kamerával együtt megjeleníti a hasüreget és a szerveket a monitor képernyőjén. Pld. a sterilitás okainak vizsgálatánál, vagy a méhen kívüli terhesség gyanújának kivizsgálásánál, stb. alkalmazzák.

Luteinizáló hormon (LH)

Luteinizáló hormon (vagy Lutropin), támogatja a nemi hormonok termelését. A nőknél serkenti az ösztrogén és progeszteron termelést a petefészkekben (ezáltal a sárgatest létrejöttét is).
A férfiaknál támogatja a tesztoszteron termelést a herékben.

Meiózis

Meiotikus, számfelező sejtosztódás – olyan sejtosztódás, melynek során csökkent számú kromoszómájú sejtek termelődnek, ami az ivaros szaporodást lehetővé tevő alapvető folyamat. Ezek a sejtek (gaméták) bizonyos idő után összeolvadhatnak egy másik megfelelő gamétával, így új lényt alkotva, aki szintén kétkromatidás kromoszómákból áll (pld. spermiumok a petesejtben).

Menopauza

Menstruáció megszűnése a változókorban. Természetes jelenségről van szó minden nő életében, amikor a petefészek működésének hanyatlása következik be, amelynek eredményeként csökken az ösztrogén és progeszteron hormonok termelése. Megszűnik a menstruációs ciklus, és beáll a terméketlenség – a nő már nem képes teherbe esni (természetes úton, viszont ismertek mesterséges megtermékenyítés esetei). A menopauza a nő 45.-ik és 55.-ik életkora között jelenik meg. Viszont mindkét irányban tapasztalunk (szintén jelentős) eltéréseket.

MESA

A spermiumok mellékhere és húgycső közti átvitelének elakadása esetén, a MESA  (micro epididymal sperm aspiration) technika segítségével lehet kinyerni a spermiumokat mikrosebészeti spermium elszívással közvetlenül a férfi mellékheréjéből.

Mitózis

A mitotikus osztódás olyan sejtosztódás, melynek feladata az, hogy biztosítsa a nem redukált genetikai információ egyenletes átadását a utódsejteknek. A mitózisnál magát a sejtosztódást megelőzi a sejtmag osztódásának bonyolult folyamata, amely során az utódsejtmagokban megmarad a kromoszómák száma.

Oligomenorea

A menstruációs vérzés ritmusának zavara, amely során 31 napnál hosszabb intervallumban jelentkezik. Általában hormonális egyensúlyhiány okozza, és hormonális kezeléssel gyógyítható.

Oligospermia

Csökkent hímivarsejtszám az ejakulátumban, csökkent spermium mennyiség.

Onkológiai citológia

Az onkológiai citológia marad még mindig az alapvető szűrési (keresési) módszer, amely értékeli a méhnyakból vett mintában lévő sejtek minőségét. A citológiai vizsgálat célja az, hogy felfedezze a sejtek rendellenességét a rákmegelőző vagy rákos elváltozások értelmében. A citológia – a kolposzkópiával együtt – a nők preventív vizsgálatának és a méhnyak rendellenességeire irányuló célzott vizsgálatok elválaszthatatlan részei kellene, hogy legyenek. Tekintettel arra, hogy a méhnyakrák a méhszáj második leggyakoribb rosszindulatú daganatos megbetegedése, ezen két módszer alkalmazása a tapasztalt és széles körű szakmai ismeretekkel rendelkező egészségügyi dolgozók által alapvető előfeltétele a rákmegelőző elváltozások időben történő feltárásának.

Oocita

A petesejtek vagy oociták a női nemi sejtek. Fejlődésük már a prenatális időszakban megkezdődik. Az érett petesejtek termelése ezután a nő termékeny időszakára korlátozódik, amely a serdülőkortól egészen a változókorig (menopauza) tart.

Ovariális hiperstimulációs szindróma (OHSS)

Ez egy ritka szindróma, amely az ovuláció előidézésénél, vagy az asszisztált reprodukció módszerének alkalmazásakor jelentkezhet.

Ovuláció

Az a pillanat, amikor az érett pete kiszabadul a petefészekből. A kiszabadult pete elkezd lassan mozogni a petevezetékekhez, a méhbe, a petevezeték csillószőrös nyálkahártyával bélelt belsejének mozgása által. Amennyiben az út során spermiummal találkozik, összeolvadnak, és a petesejt megtermékenyül. Az ovuláció után a pete nagyon gyorsan felszívódik, lehet 24 órán belül is.

PICSI

PICSI a mikro manipulációs ICSI megtermékenyítési módszer változata, melynek során a petesejt megtermékenyítéséhez csak érett spermiumokat alkalmazunk, amelyek esetében bizonyított a jelentősen alacsonyabb kromoszomális anomáliák jelenléte.

Preimplantációs Genetikai Diagnosztika (PGD)

Néhány nagyon specifikus esetben némely megbetegedés az utódokra genetikai úton történő átvitelének kockázata nagyon magas (hemofília, izomsorvadás, stb.). Ezekben az esetekben izolált embrió őssejteket vizsgálunk, mint a blasztomerek. Ezen sejtek genetikai vizsgálatának elvégzése után kizárható a fertőzés, és kizárólag egészséges embriók kerülnek beültetésre a méhbe.

Prékancerózisok = rákot megelőző állapotok

Ezek a sejtelváltozások csak a hámszövetek rétegére korlátozódnak, még nem képesek áttételeket képezni. Az alábbiakra osztjuk őket:

LG léziók (low-grade lesions) – enyhe fokú elváltozás, amelyet az esetek többségében maga a nő szervezete képes feldolgozni, sebészeti beavatkozás nélkül is.

HG léziók (high-grade lesions) – magas fokú elváltozások, amelyeket egyszerű sebészeti beavatkozással lehet kezelni.

Primáris sterilitás

Olyan állapot, amikor a partnerek egy vagy két év védekezésmentes tervezett nemi közösülés után sem érik el a terhességet. Az infertilitás ezek után azt az állapotot jelenti, amikor a nő teherbe eshet (nemi közösülés vagy asszisztált reprodukció után), de nem képes kihordani a gyermeket – ilyen esetben ismételt vetélésről beszélünk.

Kiterjesztett embriókultiváció

Az embriók laboratóriumba való elhelyezése, az embriótranszfer a kultiváció 5-ik napján történik – így nő a terhesség elérésének valószínűsége. Ez a kezelés olyan pácienseknél alkalmazott, akik több sikertelen átvitelen estek át.

Progeszteron

Női nemi hormon, amelyet a sárgatest bocsát ki a petefészekben az ovuláció után. Így készül a méh a terhességre. A méhlepény szintén termel progeszteront a terhesség alatt. Ezek után a test csak kis mennyiségben termeli a mellékvesekéregben, vagy a férfiaknál a herékben. A klimax időszakában a progeszteron termelése csökken.

Prolaktin

Luteomammotrop hormon, melyet az agyalapi mirigy, más néven hipofízis termeli. Ezen hormon magas szintje hiperprolaktinémiához vezet, amely az ovuláció zavarait okozza, és terméketlenséghez vagy a termékenység csökkenéséhez is vezethet. Bizonyos gyógyszerek is túlzott mértékű prolaktin termelést eredményezhetnek. Serkenti az emlőmirigy termelését és a tejtermelést.

Oociták punkciója

Olyan módszer, amely által oocitákat nyerünk ki az ovariális tüszőkből. Rövid távú narkózisban végezzük ultrahangos ellenőrzés alatt, hüvelyi úton. Ezután kultivációs médiumot tartalmazó tálba helyezzük a tüszőket, és mikroszkóp alatt azonosítjuk.

Retrográd ejakuláció

Azok az állapotok, amikor az ejakuláció alkalmával a kilövellt ondó ahelyett, hogy a hímvesszőn át a női nemi szervrendszer felé hagyná el a szervezetet, visszafelé, a húgyhólyagba kerül. Viszont a spermiumok normálisak, a vizeletből kinyerhetők, és az asszisztált reprodukció technikáinál alkalmazhatók.

Szekundáris sterilitás (másodlagos meddőség)

Olyan állapot, amikor a pár, miután egy vagy több gyermeket nemzett, két év védekezésmentes nemi közülés után sem képes további terhességhez eljutni.

Spermiogram (SPG)

Az ejakulátum alapvető laboratóriumi vizsgálata, amely a férfi nemzőképességét jelzi. A spermiumok minőségének vizsgálatával kapcsolatban más speciális tesztek is léteznek, amelyek a nemzőképesség zavarai okainak pontos elemzését nyújtják.

Sterilitás

Képtelenség teherbe esni.

TESE

Tesztikuláris spermiumkivonás, vagyis spermiumszerzés közvetlenül a herékből. Műtéti technika, amelynél egy darab szövetet vesznek ki a heréből, ebből mikroszkóp alatt nyerik ki a spermiumokat. Abban az esetben alkalmazható, amikor az ejakulátumban bizonyíthatóan kevés spermium van jelen, vagy egyáltalán nincsenek spermiumok.

Varikokele

Visszértágulat által okozott zavar, ahol azokban a vénákban akadályozott a vénás vér visszafolyása, amelyek a herékből elvezetik a vért. A felnőtt férfiak 10 – 22 %-át érinti, és a terméketlenség egyik okozója lehet. Műtéti beavatkozás által eltávolítható.

Petevezeték

Keskeny, csőszerű, rugalmas szerv, amely a széles méhszalag felső szélén a petefészek közvetlen környezetéből, a még üregébe vezet. A petevezeték páros szerv, mindkét része egy-egy petefészket köt össze a méhvel. A petevezetékek feladata, ahogy azt már a nevük is sugallja, hogy az ovulációt követően a petesejtet a méhbe juttassák. A petevezetékben történik a petesejt megtermékenyítése is.

Vitrifikáció

Petesejtek lefagyasztásának módszere, amikor ezeket folyékony nitrogénbe merítik -196 °C foknál. A módszer fő előnye, hogy nem alakulnak ki semmilyen jégkristályok, amelyek roncsolhatják a petesejtet és annak sejtszerkezetét.

Embriók lefagyasztása

Lásd: Embriók kriokonzerválása.

Zigóta

Az embrió, a megtermékenyített petesejt első fejlődési szakasza. Teljes kromoszómagarnitúrát tartalmazó sejt.

POTREBUJETE PORADIŤ?

Napíšte nám správu alebo zavolajte na +421 903 992 626.