fbpx

A SZEX JAVÍTJA A SPERMÁKAT: MI SEGÍTHET MÉG A FÉRFIAKNAK?

És segítene, ha fiatalabb nőt találnák? Ilyen abszurd kérdéssel is találkozott az embriológusunk, amikor arról tájékoztatta a pácienst, hogy nem jó a spermiogramja.

Nemcsak a férfi termékenység sántikál, hanem vele együtt az erősebb nem hozzáállása is az adott tényhez: Én tehetek azért, hogy a partneremmel nem tudunk gyermeket nemzeni. A ReproMedica reproduktív gyógyászati klinika embriológusa viszont a férfiak védelmére azt mondja, hogy már jobban felkészültek arra, hogy elfogadják az igazságot, és konstruktív módon állnak a probléma megoldásához.

Viszont a férfi egóját bizonyára az a hír is fájdalmasan érinti, ha a spermiogramja nem száz százalékos. Milyen reakciókkal találkozik? 

Némely férfi megbékél, tárgyilagosan és sportszerűen kezeli a tényt azzal, hogy még mindig itt van az asszisztált reprodukció lehetősége. De vannak olyanok is, akik nehezen viselik a spermiogramban végbemenő bármilyen kisebb változást vagy eltérést. Vizsgálják az összes paramétert, kutatják az okokat, kérdezik, hogyan javíthatóak az eredmények. De főként arra a kérdésre keresik a választ, hol rejtőzik az ok.

A nőkben? 

Nem történik meg gyakran, de vannak olyan férfiak, akik a vizsgálat nyilvánvalóan rossz eredménye ellenére továbbra is kitartanak amellett, hogy a hiba nem bennük van. Találkoztam már ilyen kérdéssel is: Ha fiatalabb partnernőt találnák, az segítene? Azzal az úriemberrel nagyon sokat beszélgettem, de többet már nem jött el a klinikára, bár, természetesen, javasoltuk neki is a spermiogram ellenőrző vizsgálatát. Megtanultunk különféle reakciókkal számolni.

Az említett úriember legalább eljött a kivizsgálásra, viszont vannak, akik át sem lépik az asszisztált reprodukció központ küszöbét. Az a képzelet rettenti el őket, hogy a nővérke a folyosón a kezükbe nyomja a mintavételhez használt flakont, és ők, az összes várakozó páciens előtt lassan bemennek egy kis helyiségbe, hogy leadják a genetikai anyagukat. Legalább is így látták a filmekben. De mi a valóság?

Még mindig sok olyan férfi van, akik hosszú ideje nem akarnak tudomást venni a problémájukról. De igazán nem kell, hogy attól az eljárástól tartsanak, amikor leveszik az ejakulátumot és kivizsgálják a spermiogramot. Nálunk egy külön emeleten található a mintavételre szánt terem. Mindentől és mindenkitől teljesen elkülönülve és kényelemben addig tartózkodhatnak ott, ameddig erre szükségük van, két vagy három órát is. Ha kell, akár a partnerükkel is.

Néha a férfiak tévesen azt hiszik, hogy a mintavétel ún. elektroejakulációval zajlik, tehát egy eszköz segítségével. A valóságban ez egy fájdalmas eljárás, ezért az orvosnak ezt általában érzéstelenítésben kell végeznie, és csak indokolt esetben. A férfiak arra is rákérdeznek, miért nem hozhatnak mintát otthonról. Ezt csak kivételes esetekben engedjük meg, amikor valaki tényleg nagyon leblokkol attól, hogy az ejakulátumot a klinikán leadja.

Valójában mit árul el a spermiogram a férfiról? 

Annak érdekében, hogy a spermiumok képesek legyenek megtermékenyíteni a petesejteket, bizonyos paraméterekkel kell, hogy rendelkezzenek. Ez a spermiumok koncentrációja az ejakulátumban, ezek számossága egy milliliterben, a motilis spermiumok száma, a motilitás gyorsasága és az alakjuk. Bevezettük a számítógépes analizátor segítségével történő spermiumok elemzését, amely néhány másodperc elteltével már mutatja is az eredményt, és ezt videofelvétellel együtt elmenti. És nem csak ez. Képes meghatározni a spermiumok mozgásának gyorsaságát és pontos alakjukat, amit a rutin mikroszkópos vizsgálat nem tud. Ma már betekintést nyerünk a spermium fejének belsejébe is és „elolvassuk“, mennyire minőségi genetikai anyagot hordoz. Néha a DNS annyira károsodott, hogy nemcsak csökkenti a petesejt megtermékenyítésének valószínűségét, az embrió pontos osztódását, hanem a gyakori spontán vetélések okozója is.

Mi árt a spermiumoknak? 

Alkohol, cigaretták, drogok, de az anabolikus szteroidok is. A testépítők és azok a sportolók, akik ezeket szedték, gyakran súlyos spermiogram-zavarokkal küszködnek, melyeknél az ejakulátumban nincs jelen egyetlen spermium sem. A spermiumok számosságának és motilitásának nem használ a herék túlhevítése sem, ezért nem szívesen látjuk az ölben fekvő laptopokat, szűk ruházatot, túlzott szaunázást vagy hosszú órákon át tartó ülést. Egy óvatos férfi a napozásra is rákérdezett. Ha ez nem túl gyakori, a szervezet kezelni tudja. A spermatogenézis érzékeny az antibiotikumokra vagy a közkedvelt fájdalom elleni gyógyszerekre is.

Igaz az, hogy nem szeretik a síkosítókat sem? 

A lubrikáns zselék nem a spermiumok barátai, károsítják őket és lassítják őket, a nyálhoz hasonlóan. Némely lubrikáns zselé spermicid anyagokat is tartalmaz, tehát olyan anyagokat, amelyek egyenesen megölik a spermiumokat. Ezek alkalmazása tilos, amennyiben a spermiogram vizsgálathoz leadott ejakulátumról van szó. Viszont a rendszeres, a mindennapi is, szexnek támogatni kellene a minőségi termelésüket.

A spermiumok bármilyen spórolása és tárolása a testben azt okozza, hogy lustábbak, és nem akaródzik nekik behatolni a petesejtbe. Mindenesetre a spermiogram vizsgálata előtt javasoljuk a két- vagy akár ötnapos önmegtartóztatást.

Már kísért az influenza szezon. A vírusok és fertőzések bármilyen módon hatással lehetnek a gyermeknemzési erőfeszítésekre? 

Egy közönséges megfázás is negatív hatással van a spermiogramra. Miután a férfi meggyógyul, két hónap után minden visszatér a normál kerékvágásba, amennyiben előtte egészséges volt. Viszont néhány betegség visszafordíthatatlan károsodást okoz, pld. a cukorbetegség vagy a tinédzserkori mumpsz, onkológiai megbetegedések.

Az onkológiai kezelés visszafordíthatatlan változásokat eredményez – főként a rádióterápia, mely esetében visszafordíthatatlan változások következhetnek be a kromoszómákon, a kemoterápia után a kilátások jobbak. Ezért a rákellenes kezelés előtt javasoljuk a spermiumok lefagyasztását, ezek spermabankban való tárolását. Egyébként, a világban elkezdődött az ún. „social freezing“, ami a spermiumok preventív lefagyasztását magába foglaló kifejezés azzal a céllal, hogy ezeket később felhasználják a családtervezéskor.

A fiatal egészséges férfiak lefagyasztatják a spermiumaikat a „rosszabb időkre“, hogy nyugodtan éljék az életüket. Miután elérték a negyvenet és családot szeretnének alapítani, és véletlenül problémába ütköznek, van egy biztosítékuk. Nálunk is elérhető a prevenciós „social freezing“ program.

Sokat hallunk az étkezésről, mint olyan gyógyszerről, ami majdnem, hogy mindent orvosol. Mit főzzenek a nők a férfiaknak, ha gyerekeket akarnak? 

Tudjuk, hogy a túlsúly és az elhízás negatívan hat a spermiumok számosságára és motalitására, tehát a férfiaknak tilos a vacsorára felszolgált oldalas. A magasabb testzsírszázalék túlzott ösztrogén termeléshez is vezet. A vitaminokban és ásványi anyagokban gazdag változatos étrendet kell előnyben részesíteni. Pld. a citrusfélékben, paprikában, spenótban és paradicsomban megtalálható antioxidánsok is „beindíthatják“ a termékenységet. Képesek szabályozni a szabad gyökök hatását. Cinkkel is kiegészíthető az étrend, amely támogatja a tesztoszteron termelését, így tehát a spermiumok számát is.

A szelén hiánya is eredményezheti a számosságuk csökkenését. A C-vitamin támogatja a motalitást, az E-vitamin javítja a spermium petesejtbe történő bejutásának képességét. A ginszeng és a méhpempő is serkentheti a spermiumok motalitását. Fontos, hogy ne feledkezzünk meg a megfelelő mennyiségű folyadékbevitelről.

Sokat hallunk a stressz hatásairól a fizikai problémákra. Nem becsüljük túl egy kicsit? 

Nem. Kiváló bizonyíték erre a diákok, a spermadonorok. Ha a vizsgaidőszakban jönnek, a spermiogram átlagon felüli paraméterei átlagon alulira csökkennek. Az egy milliliter ejakulátumban található negyvenmillió spermiumból egyszeriben csak hárommillió van, mi több, kevésbé mozgékony. A vizsgaidőszak elmúltával minden újra visszaáll a rendes kerékvágásba.

A spermiumok kisebb számosságával kapcsolatban tudomásul kell venni azt is, hogy a petesejt megtermékenyítéséhez elegendő egyetlen, akár lusta spermium is, ezért a spermiogram-zavarokkal kapcsolatban sem állíthatom biztosan, hogy a partner sosem tud teherbe esni természetes módon. Viszont nagyon kicsiny ennek a valószínűsége. De rendelkezésünkre áll egy elegáns módszer is, melynél egy vékony mikro pipettával közvetlenül a petesejtbe szúrjuk a spermiumot. És tizennyolc óra elmúlása után meglátjuk, hogy a csoda sikerült-e.

Recent Posts