fbpx

ADOMÁNYOZOTT PETESEJTEK

1. Adományozott petesejt kezelés megkezdése előtt állok

Miért döntenek a fiatal nők a petesejt adományozás mellett?

A petesejt, véradás és plazma adományozás a segítségnyújtás módja. A potenciális adományozókat a személyes interjú alatt arról is megkérdezzük, mi motiválja őket, és a leggyakrabban így válaszolnak:

  1. Segíteni akarok.
  2. A közvetlen környezetemben van olyan személy, akinek szüksége van adományozott petesejtre vagy a terhesség elérése során problémákkal küzd.
  3. Hogyha most én segítek, valószínű, hogy amennyiben én szorulok majd segítségre, lesz valaki, aki szívesen segít.

Hogyan lesznek kiválasztva az adományozók?

A potenciális adományozókra fektetett követelményünk, az összes  kivizsgálás negatív erdményén kívül (vérvizsgálat a fertőző betegségek kizárására – HIV, szifilisz, hepatitis B és C, genetikai tesztek – kariotípus és cisztás fibrózis hordozás, SMA, vérvizsgálatok a vércsoport és Rh-faktormeghatározására, hormonális vizsgálat, ultrahangos vizsgálat) az alábbi:

A nő életkora – 18.és 35. életév között mozogjon, BMI – 25-ig, nem dohányzó, minimálisan középiskolai végzettség, a múltban kábítószer használata abszolút ki van zárva, semmilyen folytonos gyógyszer használat, a személyes és családi anamnézisben nincsenek lelki zavarok és betegségek és semmilyen ismert öröklődési betegségek.

Az adományozás anonim?

A petesejt adományozás mindkét irányban anonim.

Milyen módon jelöli ki a ReproMedica klinika a női vagy férfi adományozót?

A klinikánk a női és férfi adományozók széles körű adatbázisával rendelkezik, és a kezelt pár követelményeit szinte 100%-ig teljesíteni tudjuk. Minél több információt kapunk a kezelt pártól, annál pontosabban tudja a csoportunk kiválasztani a női vagy férfi donort.

Lehetséges a kezelt pár kívánságára más etnikumból származó donor kiválasztása?

A ReproMedica klinika adatbázisában olyan fiatal nők (szlovák állampolgárságú) is szerepelnek, akik más etnikumból származnak.

Mikor lesz a donor kiválasztva?

A megfelelő adományozó 6 héttel a petesejt leszívása előtt kerül kiválasztásra.

Mikor kapok tájékoztatást az adományozóról?

Az adományozóról az információkat (mint pl. a kor és vércsoport) 2 – 3 héttel a petesejt leszívása előtt adjuk meg.

Milyen az befogadó legmagasabb életkora?

Szlovákiában nincs felső korhatár, mindig az adott esettől függ.

Jogi szempontból kik az olyan gyermek szülői, amely az adományozott spermából és adományozott petesejtekből jött világra?

A Szlovákiában hatályos jogszabályok értelmében a meddőség kezelése csakis heteroszexuális párok esetén lehetséges. A nő és férfi, akik aláírták a beleegyező kezelési nyilatkozatot, a törvény értelmében a gyermek/gyermekek anyjává és apjává  válnak minden szülői joggal és kötelességgel együtt.

Milyen kivizsgálásoknak kell a kezelés előtt álavetni magam?

A 40év feletti nőknél ajánljuk a mammográfiás vizsgálatot, méhnyakrák vizsgálatot és a nőgyógyász ajánlását, hogy lehetséges a terhesség vállalása. Továbbá az  Ön és partnerének STD kivizsgálása (a nemi úton terjedő betegségek vizsgálata) amely nem lehet 6 hónapnál régebbi. Ezen kívül az  Ön hormonvizsgálata.és a partnerének a sperma vizsgálata.

Melyik napot értjük a menstruáció első napjának, ha barna folyásom van?

A barna folyást nem értelmezzük a menstruáció kezdetének. A menstruáció első napjának az erős vérzés első napját értjük, amennyiben a menstruáció az esti 20 óra után kezdődik, az első napnak a menstruáció következő napját vesszük.

A partner esetén hány napos tartózkodás a legmegfelelőbb a spermák minősége érdekében?

Ajánlatos a 3 napos tartózkodást betartani, főleg azért, hogy legyen megfelelő ejakulátum-tartalom a laboratóriumi feldolgozáshoz. Nem szükséges a hosszan tartó absztinencia, mivel ez kedvezőtlen hatással lehet a spermák morfológiájára.

Elő lehet valahogy segíteni a spermák jobb minőségét a gyűjtés előtt?

A spermák minőségét befolyásolja az összes hatás, amely a férfit érte a gyűjtés előtt 3 hónappal. Ezért nem szükséges semmilyen különleges életmód rövid idővel az ejakulátum gyűjtése előtt.

2. Embrió beültetés előtt állok

Mikor megy végbe az embrió beültetés?

Az embrió beültetést az orvos az  embriológussal és pácienssel közösen tervezi. A beültetésre az adományozótól a petesejt leszívást követő 5. napon kerül sor. Az embrió beültetés időpontját a koordinátor közli Önnel.

Hány embrió kerül beültetésre?

Többnyire egy, legfeljebb két embrió, a többi jó minőségű embriót ajánljuk lefagyasztani.

Milyennek kell lenni az embrió minőségének az egyes napokon?

Az embriók minőségét azoknak a 2. fejlődési napjától lehet megítélni. A kétnapos embrió ideális esetben 3-4 sejtből áll. A háromnapos embrió már 6 – 8 sejtből. A fejlődés negyedik napján az embrió szedercsírává válik és a minőségét már nagyon nehéz értékelni. A fejlődés 5. napján az embrió blasztocisztává válik.

Mit vigyek magammal az embrió beültetéshez?

Az embrió beültetéshez nem kell semmi különlegeset hozni.

Hozza magával az összes aláírt kezeléshez való hozzájárulást, amennyiben a felesleges embriókat fagyasztani óhajtja, az embrió fagyasztáshoz való aláírt hozzájárulást.

A beültetés előtt a húgyhólyagnak tele kell lennie?

Az embrió beültetéshez nem szükséges a túlságosan megtelt húghólyag. Azonbanajánljuk, hogy közvetlenül az embrió beültetés előtt ne ürítse ki a hólyagot. A közepesen telt húgyhólyag elősegíti a méh kiegyenesedését, és ezzel megkönnyíti az embriók bevezetését a méhbe. 

Mennyi időt vesz igénybe maga a beültetés?

A zökkenőmentes beültetés 2 – 3 percig tart. A beültetést követően még további 10 – 15 percig feküdni kell. Ezt követően haza mehet.

A beültetésnél jelen lehet a partnerem?

A partner jelenléte az embrió beültetés során természetes dolog (amennyiben nem kívánja másként).

3. Embrió beültetés után vagyok

Feküdnom kell a beültetés után?

Az embrio beültetés után nem szükséges a teljes pihenés. Általános napi tevékenységet javaslunk olyan stresszt okozó tényezők nélkül, mint a fizikai (nehéz) sportok vagy fizikailag megerőltető tevökenysögek. Nem szükséges a betegszabadság igénybevétele.

Mikor utazhatok haza a beültetés után?

Az embrió beültetés  után az utazás nem korlátozott. Általában már aznap, legkésőbb másnap a páciensek hazautazhatnak.

Mikor ágyazódnak be az embriók a méhbe?

Az embriókat a megtermékenyítés után általában a 6.-8.napon a méh nyálkahártyájába ültetik be,  így az azt követő 24-48 órában ágyazódnak be a beültetés után.

Barna folyásom van, ez normális?

Az embrió beültetést  követő 10 napon belül ez megtörténhet. Ezt néha a beültetésnél előforduló kisebb méhnyaki sérülés okozza. A gyenge barna folyas nem befolyásolja a kezelés eredményét. Erős vagy hosszantartó vérzés esetén forduljon orvoshoz.

Tovább kell szednem az gyógyszereket?

Igen, folytassa az embrió beültetés előtt szedett összes gyógyszer használatát.

Mikor kell elvégezni a terhességi tesztet?

14 nappal a beültetés után. Fontos, hogy az orvos vegezzen HCG-tesztet (vérvétel), nem elég ha otthon végzi el a terhességi tesztet.

4. Pozitív a HCG tesztem

Pozitív a HCG tesztem

Folytassa az összes gyógyszer használatát. 14 nappal a pozitív teszt után szükséges az ultrahangos vizsgálat.

Barna folyásom van, mit tegyek?

Ne hagyja abba a gyógyszerek szedését. Ne végezzen fizikailag nehéz tevékenységet. Komplikációk fellépése esetén konzultáljon az orvosával.

Mikor szükséges az ultrahangos vizsgálat?

Az ultrahangos kivizsgálast leghamarabb 14 nappal a pozitív HCG teszt után kell elvégezni

Hogyan kell folytatni a gyógyszerek szedését?

Minden gyógyszert változás nélkül kell szedni (kivéve, ha az orvos nem javasolta másképp a beültetés előtt) az első ultrahangos vizsgálatig, amelyet 14 nappal a pozitív terhességi teszt után kell elvégezni.

5. A HCG tesztem negatív

Kihez forduljak a további teendők végett?

A sikertelen kezelés értékeléséhez és a következő kezelési stratégia meghatározása végett forduljon az orvosához.

A gyógyszereket tovább kell szednem?

Ha a terhességi tesztetje negatív, ne használja tovább a gyógyszereket. Az egyetlen kivétel a napi 10 mg (2 tbl) feletti Prednizon használata. Forduljon kezelőorvosához, aki felírta, hogyan kell fokozatosan abba hagyni a használatát.

Mikor kaphatok újabb kezelést?

Ha a korábbi adományozott petesejtes ciklusából vannak fagyasztott embriói, a krioembriotranszfer (KET) a következő ciklusban is tervezhető. Ha új adományozott  petesejtes kezelésre van szüksége, az orvosa majd javasolja a következő kezelés megfelelő idejét.

Kérdezze meg a szakértőnket

POTREBUJETE PORADIŤ?

Napíšte nám správu alebo zavolajte na +421 903 992 626.