fbpx

KI AZ ANYJA?

A sperma adományozás a mesterséges megtermékenyítésnél egy régebben használt és lényegében egyszerű módszer. Viszont a női petesejtek adományozása egy újabb, kevésbé alkalmazott, bonyolultabb – így ellentmondásosabb módszer. Néhány országban nem megengedett, de az európai törvények engedélyezik. Nem működő petefészkekkel rendelkező nőknek is megadja a lehetőséget, hogy kihordják gyermeküket. Mgr. Ingrid Zabloudilovával, a ReproMedica reprodukciós gyógyászati klinika embriokrinológusával beszélgetünk erről a témáról.

Milyen esetekben jöhet számításba a petesejtek adományozása?

Azoknál a nőknél, akiknek hiányoznak a petefészkek, vagy azok idő előtt roncsolódnak, vagy amennyiben a petefészkek nem reagálnak a hormonális stimulációra, azoknál a nőknél, akik rákellenes kezelésen estek át, de például olyan esetekben is, amikor fennáll a genetikailag átvihető betegség kockázata. Nem utolsósorban ide tartozik a magasabb reprodukciós életkor is. Ezeknél a nőknél a petefészkek nem működnek megfelelően vagy egyáltalán, viszont képesek arra, hogy a méhben kihordják a gyermeket.

Viszont valószínűleg nincs annyi nő, akik hajlandóak petesejteket adományozni, mint fiatal férfiak, akik nagyon egyszerűen adományoznak spermiumokat. Kaphat minden nő, akinél ez számításba jöhet, adományozott petesejtet?

Igaza van, a reprodukciós gyógyászati klinikákon ez gyakori probléma, léteznek várólisták és a befogadók gyakran egy évnél hosszabb ideig kell, hogy várjanak arra, amíg megfelelő donort találunk a számukra. Klinikánkon viszont fordítva jártunk el – először létrehoztuk az igazolt és kivizsgált donorok adatbázisát. Szükség esetén készek arra, hogy bejöjjenek és átessenek az adományozás folyamatán, tehát a befogadónak nem kell várakozni, de azonnal felvesszük a kezelésre.

Ahhoz, hogy valaki bekerüljön az adatbázisba, valószínűleg nem volt elég, hogy csak jelentkezzen. Min esett át a vélt adományozó?

Különböző kivizsgálásokon – alapvető nőgyógyászati kivizsgálástól a nemi úton terjedő betegségekkel kapcsolatos kivizsgáláson át (HIV, citomegalovírus, B és C típusú sárgaság, szifilisz, Chlamydiák) genetikai vizsgálaton át, ide értve a kariotípust és cisztás fibrózist.

Lehet adományozó olyan nő, aki még nem szült? Az jutott az eszembe, hogy ilyen esetben lényegében saját szükségletükre is felhasználható térítésmentes genetikai vizsgálatot kapnak, amelyet egyéb esetben nem végeznek el.

Előny, ha a nő már szült, de ez nem feltétel. A klinikánkon a korlát a tizennyolc és harminchárom év közötti életkor.

A petesejtek adományozásánál figyelembe veszik azt is, ha a donor kompatibilis a befogadóval? Annak érdekében, hogy az adományozott petesejtből születendő gyermek a lehető legjobban hasonlítson arra a nőre, aki őt megszülte, és az édesanyja lesz?

A vércsoportnak és az Rh faktornak kell egyezni, ezen kívül a donor és a befogadó is kérdőíveket tölt ki, melyekben feltüntetik a kinézetet, a bőr, haj, szemek színét. Ideális esetben a donor a kérdőívben a lehető legtöbb adatot közli magáról. Hasonlóképpen a befogadó is megfogalmazhat követelményeket, pld. a hobbival, jellemmel, képzettséggel kapcsolatban. Klinikánkon legalább középfokú iskolai végzettséget követelünk meg. Teljes körű donor adatbázisunknak köszönhetően, amelyet klinikánkon létrehoztunk, képesek vagyunk a befogadó által megkövetelt jegyek, de a jellemvonások és hobbik majdnem száz százalékos egyezését biztosítani a donor részéről. A donorok többsége diáklányok és egyetemi diplomával rendelkezők, vagy anyaszabadságon lévő nők.

Olyan nők, akiknek valószínűleg pénzre van szüksége. Díjazott az adományozás?

A törvény kimondja, hogy az adományozás önkéntes és térítésmentes. Viszont 1000 euró összegig megtéríthetjük az adományozással kapcsolatos költségeket.

A potenciális donorok tájékoztatást kapnak a beavatkozás esetleges kockázatiról is?

Természetesen, az orvossal történő konzultáció alkalmával tájékoztatást kapnak. A kockázatok fellépésének valószínűsége alacsony. A leggyakoribb komplikáció az ovariális hiperstimulációs szindróma. A petefészkek heves reakciójáról van szó az előzetes hormonális stimulációjukra, amikor nagy mennyiségű tüsző érik be, és ezt olyan tünetek kísérik, mint enyhe alhasi fájdalom vagy telítettség érzete.

Hogyan zajlik a petesejtek adományozási folyamata?

Miután megszólítottuk a donort, tíznapos petesejt stimuláció vár rá, ezekben több petesejtnek kell termelődni. A tájékoztatott donor az otthonában saját magának adja be az injekciókat, klinikánkra háromszor – négyszer látogat el ellenőrzésre, mely során megfigyeljük a petesejtek növekedését. A leszívás napján éhgyomorral látogat el a klinikára és rövid távú érzéstelenítésben leszívjuk a petesejteket, egyben a laboratóriumban azonnal ellenőrizzük a minőségüket és számosságukat. Két – három óra elmúlásával távozhat. A petesejteket ezután in vitro megtermékenyítik a befogadó nő partnerének spermiumaival. A megtermékenyítés utáni harmadik – ötödik napon egy – két embriót ültetünk be a befogadó méhébe. A többi embriót lefagyasztjuk arra az esetre, ha a következő ciklusban használnánk fel, amennyiben az első beültetett embriók nem tudnának beágyazódni a méhben. Két – három évig is tárolhatjuk őket (díj kiszabása mellett) és felhasználhatók, amikor a szülők úgy döntenek, hogy másik gyermeket szeretnének.

Mit gondol, mi motiválja a nőket arra, hogy jelentkezzenek és adományozásra felkínálják a petesejtjeiket, ha tudják, hogy ez nem egy egyszerű beavatkozás és bizonyos, habár csak minimális kockázattal is jár?

Általában azt említik, hogy a másoknak való segítés szándéka. Az adományozással kapcsolatos költségek pénzügyi kompenzációja nem sok azzal összehasonlítva, min kell keresztülmenniük.

A segítés szándéka teljes mértékben érthető lenne, ha a nő a testvérének vagy barátnőjének segítene így. Lehetővé teszi ezt a törvény?

Az adományozás a törvény szerint névtelen kell, hogy legyen mindkét fél számára és a klinikánkon ezt szigorúan betartjuk. Bár a nők érdeklődnek e lehetőség iránt is, ebben semmilyen esetben sem vagyunk a segítségükre. A testvér vagy barátnő szolidaritásból adományozóvá válhat, de a donor adatbázisba kerül, és a petesejtjét névtelen befogadó kapja.

Készítette: Ľudmila Grodovská (Slovenka lap)

Recent Posts