fbpx class="post-template-default single single-post postid-5789 single-format-standard wpb-js-composer js-comp-ver-6.11.0 vc_responsive" itemscope="itemscope" itemtype="https://schema.org/WebPage" data-adminbar="">

NŐK ÉS TERMÉKENYSÉG

MUDr. Marek Drábek, PhD., a reprodukciós gyógyászati klinika vezető orvosa – ReproMedica

A nők termékenységének legnagyobb visszaesését a 35.-ik életév után tapasztaljuk. Ennek ellenére lehetséges a természetes úton történő megtermékenyítés.

Amennyiben a nő elérte már a 40-ik életévét, vagy annál idősebb, jelentősen csökkennek a megtermékenyítés esélyei. Amíg a 40. – 42.-ik életév között mesterséges megtermékenyítés útján a nők 12,5 %-a esik teherbe, a 42- és 43-évesek kategóriájában ez már csak 4,9 %. Abban az esetben, ha a nő életkora már meghaladta a 44 évet, a teherbeesés valószínűsége már csak 2,5 %.

Korai kezelésnél a teherbeesés valószínűsége, így a terhesség sikeres lefolyásának valószínűsége is magasabb. A természet törvényei alapján a lehetséges teherbeesés természetes határértéke a nőknél eddig a 45.-ik és 50.-ik életév között van. A mesterséges megtermékenyítési központokban viszont a teherbeesés felső határértékét nem határozza meg semmilyen jogi szabvány. Az asszisztált reprodukció lehetővé teszi, hogy idősebb nők is teherbe essenek. A reprodukciós gyógyászati klinikák többsége saját határértékeket határoz meg a sterilitás gyógyításában.

A korral csökken a tüszők és petesejtek száma. A petefészeknek két főbb funkciója van – petesejt- és hormontermelés. A petesejtek termelését a nő nem érzi, és e funkció csökkenését vagy azt, hogy nem képződnek már petesejtek, a nő nem érzékeli. Ezeknél a nőknél elsősorban a petefészek tartalékot kell megvizsgálni. Három paraméter kombinációjáról van szó, melyek nagyon pontosan kimutatják a petefészkek képességét a petesejtek termelésére. Az első vizsgálat ultrahangos vizsgálat, ahol összeadjuk a tüszők számát, tehát azokét a csövekét, amelyekben a petesejtek találhatóak. A következő két teszt vérvizsgálat, ebben az esetben az FSH és az AMH termékenységi hormonok értékeit mérjük.

Recent Posts